|
|
Op woensdag 15 mei heeft de gemeente de voorkeursrichting voor de ontwikkeling van ons dorp gepresenteerd aan verschillende belanghebbenden. De aan- en omwonenden van de gebieden waar ontwikkeling voorzien is, zijn die dag ’s avonds geïnformeerd over het geplande scenario.
De geplande data voor overweging en goedkeuring door de gemeenteraad stonden kort na de informatiebijeenkomst gepland, met een Altenaronde op 4 juni, Altenatafel op 11 juni en uiteindelijk een besluit op 18 juni.
Vóór de Altenaronde heeft de Dorpsraad gesproken met de wethouder om een aantal vragen te stellen, waarop we een schriftelijk antwoord hebben gehad. Toch hebben we besloten om, net als een aantal belanghebbenden, gebruik te maken van de mogelijkheid tot inspraak tijdens de Altenaronde op 4 juni, waarvoor we tevens een memo hebben ingediend. Hierbij hebben we de volgende vragen en opmerkingen onder de aandacht gebracht van de Gemeenteraad:
- Participatie:
- In een eerdere beschrijving van het proces was sprake van een laatste participatieronde, die nu niet plaats blijkt te vinden. De bijeenkomst van 15 mei was daarmee enkel een mededeling.
- Voor de bijeenkomst van 15 mei was een relatief klein aantal inwoners uitgenodigd, hoewel het hele dorp geraakt wordt door de visie.
- Het gekozen scenario wijkt significant af van de varianten zoals uitgevraagd tijdens de participaties. De inwoners hebben hierover hun mening dus niet kunnen geven.
- Positie sportpark:
- De positionering van de sportvelden is circa 200 meter opgeschoven ten opzichte van het plaatje tijdens de participatie, waardoor deze grotendeels tegenover woonhuizen komen te liggen. Dit zal naar verwachting overlast opleveren, denk aan licht en geluid.
- De activiteiten, die nu nog plaatsvinden op het evenemententerrein, zullen naar het nieuwe sportpark verplaatst worden, waardoor er het hele jaar sport of evenementen zullen zijn, dus geen rust voor de omwonenden.
- Vereisten vanuit de provincie betreffende zichtlijnen zijn nieuw, en hadden meteen meegenomen moeten worden tijdens de participatie, om zodoende enkel realistische scenario’s te toetsen.
- Wonen:
- Het aantal te realiseren woningen is 500 + / – 200. In het uiterste geval 700 woningen, dus een toename van ruim 40% ten opzichte van nu. Tijdens de uitvraag was er sprake van 250 tot 400 woningen in een ruime opstelling.
- De gekozen locatie komt het meest overeen met een scenario dat in de peiling geen aanhang vond.
- Het verkeer richting de voorzieningen in het centrum zal explosief toenemen.
- Met het opheffen van de WVG rondom de locatie Emmikhovenseweg lijkt deze optie voor de toekomst voorgoed verloren.
- Afwegingen zoals archeologie en cultuurhistorie worden niet belicht in het visiedocument
- Voorzieningen:
- Er wordt geen oplossing aangedragen voor de bekende parkeer- en verkeersproblemen in het huidige centrum.
- Er lijkt weinig ruimte te zijn voor expansie in het centrum, onder andere omdat de locatie van de Ned. Gereformeerde Kerk aan de Voorstraat is ingetekend als inbreidingslocatie. Met het oog op de groei van het dorp, zullen voorzieningen als supermarkt, (nog te bouwen) school en huisartsenpost mee moeten groeien.
Tijdens de Altenatafel op 11 juni heeft de Gemeenteraad een groot deel van de vragen van de Dorpsraad en andere insprekers overgenomen en suggesties gedaan aan het College. Dit heeft geleid tot de conclusie dat het besluit over de dorpsvisie wordt uitgesteld tot na de zomervakantie. Tot dan gaat het College onderzoeken of en hoe de voorgestelde aanpassingen ingetekend kunnen worden. Ook zullen ze werken aan een globale financiële onderbouwing voor de fracties, en wordt bezien of de laatste participatieronde alsnog kan plaatsvinden, zodat de bewoners hun input kunnen geven.
We hebben heel duidelijk uitgesproken dat we de noodzaak tot woningbouw en ontwikkeling van harte ondersteunen en dat we zeker geen vertragende factor willen zijn. Tegelijkertijd is het van uiterst belang dat het proces nu zorgvuldig en correct wordt doorlopen, om vertraging tijdens de uitvoering te voorkomen.
Als Dorpsraad willen we zorgen voor draagvlak onder de bewoners, en transparantie en goede uitleg van de gemeente over de gemaakte keuzes. We zullen het proces van de gemeente daarom nauw blijven volgen en geregeld overleg opzoeken met de gemeente. Uiteraard staan we open voor vragen en suggesties, dus voelt u zich welkom om contact met ons op te nemen!
Informatie over de dorpsvisie kan worden gevonden op http://www.gemeentealtena.nl/dorpsstrategie-almkerk.
Vlekkenplan
Bestuurssamenstelling
Kees Noorloos heeft besloten zijn bestuursfunctie als voorzitter van de Dorpsraad neer te leggen. Kees heeft veel werk verricht binnen de dorpsraad en wij bedanken hem dan ook voor zijn tomeloze inzet voor het algemeen belang van Almkerk. Een voorstel tot benoeming van een nieuwe voorzitter wordt in de eerstvolgende ledenvergadering (in 2025) aan de leden voorgelegd.
De bestuurssamenstelling tot de ledenvergadering in 2025 is als volgt:
Wilbert van Steenis (interim-voorzitter).
Paul Steeghs (plv. interim-voorzitter)
Maikel Honcoop (penningmeester)
Hannie Vink (secretaris)
Tessa van Stigt (bestuurslid)
Koen de Peuter (bestuurslid)
Arthur Koekkoek (bestuurslid)
Arjan Raams (bestuurslid)
Henk van den Assem (bestuurslid)